Open Koffie Ambtenaar 2.0 Tweede Kamer

Vaak zijn softwareprojecten bij de overheid dure projecten die ook nog eens niet altijd goed aflopen. Als softwarecode gedeeld wordt ('open source'), zou er wel eens veel bespaard kunnen worden. En veel sneller en beter worden ontwikkeld want verbeteringen iedereen kan helpen verbeteren. Zo kan zelfs een mislukt project nog bijdragen aan het succes van andere.

Veel computerexperts zien werken met open source voor de overheid daarom als middel om problemen met de OV-chipkaart of bijvoorbeeld stemcomputers te voorkomen. Door code te publiceren kunnen burgers en ondernemers de code verbeteren en testen.

Tijdens de Open Koffie zal Gerard van Roon van de Tweede Kamer ons toelichten waarom zijn organisatie heeft besloten open source (Drupal) in te zetten. Daarna zal Bart Van Herreweghe (expert internetcommunicatie bij de Belgische FOD Kanselarij van de Eerste Minister en oprichter Opengov.be) ingaan op de inzet van open source bij de Belgische regering. Daar worden immers de websites van de ministers en die van het Europese voorzitterschap al met Drupal ondersteund. Voor de laatste geldt dat de techniek ook ter beschikking is gesteld aan het volgende voorzitterschap (Hongarije).

Na de presentaties is er tijd voor discussie. De inzet is hoe de Nederlandse overheid beter broncode en ervaringen kan delen? Wat kunnen we leren van het Belgische voorbeeld?

Na de Open Koffie volgt om 10:30 een sessie waarbij Bart van Herreweghe dieper zal ingaan op Drupal (aanmelden hier). Aan de orde komt hoe Drupal bij de overheid kan worden ingezet en hoe je technisch een infrastructuur kan opzetten om makkelijk sites op te zetten en te ontwikkelen. De ervaringen bij de Belgische overheid zijn hiervoor zeer waardevol. Deze sessie zal een wat meer praktisch karakter hebben, voor mensen die concreet aan de slag zijn of willen binnen de overheid.

De Open Koffie is een bijeenkomst met een open karakter voor geïnteresseerden rondom 'ambtenaar 2.0' en liefhebbers van koffie. De bijeenkomst vindt elke tweede en vierde maandag van de maand plaats, waarbij de locatie op de 2e maandag bij EL&I (locatie Pr. Clauslaan 8) is en op de 4e maandag elders in Den Haag.

Aanmelden kan via deze aankondiging. Zorg dat je tijdig aanwezig bent bij de TK ivm de scan bij de ingang (08.45u).

bijdrage Datascape: 

Organisatie van de Open Koffie in samenwerking met Pieter Struik, Ramon de Louw, Paula van der Knaap en Anne-Marie Ijsenbruk.