Over Datascape

Datascape is de verbeelding van het digitale leven. Waar de echte en de virtuele wereld elkaar ontmoeten, zien we een virtueel data­landschap ontstaan.

Die zijn heel divers: de muziekcollectie op je laptop, de route naar de dichtstbijzijnde bakker op je iphone, een wandelroute via GPS – het zijn allemaal datascapes. Maar denk ook aan de stroom van vergaderstukken van de Europese Unie. 

Met behulp van middelen als desktops, mobiel en GPS krijgt onze dagelijkse omgeving meer betekenis. Data geven alles om ons heen een digitaal label, onszelf inclusief. De gezichtsherkenning waar Google aan werkt is een mooi concreet voorbeeld: een willekeurige voorbijganger op straat krijgt straks ineens een naam, beroep, vrienden, en bezigheden.

De ontwikkeling van datascapes staat nooit stil, en technische ontwikkelingen maken steeds meer mogelijk. De uitdaging voor Datascape is hoe we informatie kunnen koppelen, zodat nieuwe informatie tevoorschijn komt. Een interessante vraag is bijvoorbeeld hoe overheidsinformatie transparant kan worden gemaakt voor Kamerleden of burgers.