Nederlandse natuur in beeld gestart

Op 27 oktober start het project `Nederlandse natuur in beeld' met de presentatie van ruim 1000 videoclips. Elf natuurorganisaties verzamelen de komende jaren waardevolle bewegende natuurbeelden en brengen het als archief onder bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Het project is mogelijk dankzij 2,7 miljoen Euro die geschonken is door de Nationale Postcode Loterij. De natuurorganisaties kunnen zo het beeldmateriaal veiligstellen voor de toekomst én het goed toegankelijk maken.

Het project

Het project wordt 27 oktober tussen 13.00 en 13.30 uur bij Beeld en Geluid in Hilversum gelanceerd door Boudewijn Poelmann, voorzitter van de Nationale Goede Doelen Loterijen. Ook is er een video te zien met voorbeelden uit het project.

Nederlandse Natuur in Beeld is een samenwerking tussen natuurorganisaties, natuurfilmers (het eerste initiatief voor dit project komt van Enting Films) en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dankzij dit project is er in 2017 een digitaal archief met vele honderden uren kostbare natuurbeelden. Via een geavanceerd Zoek en Bestelsysteem kunnen deze beelden binnen enkele minuten worden gevonden en gedownload door televisie- en filmproducenten, uitgeverijen en de natuurorganisaties zelf. Vanaf 28 oktober is de internetsite beschikbaar met de beelden en informatie: www.stichtingnatuurbeelden.nl.

Naast het verzamelen van bestaand, historisch materiaal zal deze collectie ook aangevuld worden met actueel materiaal door middel van de productie van 250 uur nieuw materiaal gedurende de projectperiode.

Toepassingen

De toepassingsmogelijkheden zijn enorm: televisie-uitzendingen in coproductie met omroepen, interactieve televisie, themakanalen, games en interactieve bordspellen, interactieve wandelkaarten met video op de website, koppeling met Google Maps, filmfragmenten in bezoekerscentra, beeldmateriaal voor scholen, Dvd's, informatie gekoppeld aan geodata (GPS-systemen) en wetenschappelijk onderzoek.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Via Beeld en Geluid zal de collectie eenvoudig toegankelijk zijn voor research. Daarnaast is het uitleverbaar in diverse formaten. Na de projectperiode van zeven jaar vindt overdracht van auteursrecht aan Beeld en Geluid plaats, die de beschikbaarheid van de collectie `eeuwig' garandeert.

bron: Stichting Natuurbeelden

bijdrage Datascape: 

Realisatie website en dataverwerking.