Digitaal kennisplatform nucleair terrorisme

Tijdens de Nuclear Security Summit in 2010 in Washington heeft minister-president Balkenende het initiatief genomen om een internationaal kennisplatform op te zetten op het gebied van nucleaire smokkel en sporenonderzoek.Onderdeel is een internationaal besloten online-samenwerkingsforum van het Nederlands Forensisch Instituut om tot een lexicon te komen over nucleaire stoffen en methoden met medewerkers van verschillende  inlichtingendiensten wereldwijd.

Het Nederlands Forensisch Instituut houdt zich bezig met sporenonderzoek bij politie, rechtszaken en werk van inlichtingendiensten. Door terroristische dreigingen heeft ook onderzoek rond de smokkel van chemisch, biologisch en nucleair materiaal veel aandacht.

Het forum is gebouwd in Drupal door Incentro in opdracht van Logica. Datascape heeft meegewerkt met de selectie van modules, een notificatiesysteem en de algemene configuratie. Speciaal aandachtspunt was er uiteraard voor de beveiliging. Hiervoor zijn verschillende maatregelen genomen en is een externe veiligheidsaudit uitgevoerd.

 

 

Op 26 maart 2012 is het online forum en een publieke website gepresenteerd door minister Rosenthal op het Nuclear Security Summit in Seoul. De volgende Summit zal in 2014 plaatsvinden in Nederland.