Open street map conferentie

Een wereldkaart van iedereen, door iedereen. Dat is het doel van de open street map community. Het is een uniek project waarbij ieder weggetje op internet wordt gezet door mensen met een gps, vanuit bestanden van de overheid of met eigen kaarten. Vorig weekend vond de internationale conferentie plaats in Amsterdam.

Natuurlijk, je hebt ook Google maps, maar de gegevens van google maps zijn niet vrij, maar eigendom van Google. Open street map daarentegen is vrij te verbeteren, aan te passen of te gebruiken, te vergelijken met wikipedia. De gegevens zijn te verrijken met gegevens zoals cafe's, glasbakken, gebouwen, benzinestations, grondsoorten en verkeerslichten. Het is eigenlijk een grote simcity.

De informatie is door iedereen toe te voegen en dat gebeurt met enthousiasme. Een bont gezelschap van schoolklassen, overheden, slumbewoners, kaartenmakers, taxichauffeurs en bergbeklimmers vullen de informatie aan en mooi genoeg heeft de data in veel landen al evenveel kwaliteit als commerciele bestanden. De data wordt vervolgens toegepast in routeplanners (Garmini, smartphones), om kaarten mee af te drukken, fietsroutes in te voeren, de kwaliteit van wegen te beoordelen, uitbreidingsplannen te ontvouwen of het ontstaan van een stad uit te beelden.

Nederland is een 'chapter' van de wereldwijde community waarin de VS, Engeland, Duitsland en de Scandinavische landen ruim vertegenwoordigd zijn, maar daarnaast ook landen als Egypte, Belarus en Vietnam. Een wereldwijde dekking begint steeds meer gestalte te krijgen, zeker ook omdat enkele open source organisaties leden in ontwikkelingslanden ondersteunen. Een resultaat daarvan is een gedetailleerde open kaart van Palestina, die was er, behalve een kaart met Israelische nederzittingen nog niet. Ontwikkelingslanden kunnen door Open Street Map ongetwijfeld hun kaarten beter up to date houden.

Enkele interessante ontwikkelingen die getoond werden op de conferentie:

  • Yahoo gaat Open Street Map integereren
  • Wikipedia werkt aan het opnemen van Open Street Map kaarten binnen Wikipedia
  • Walking paper: kaarten uitprinten, aantekeningen en weer inscannen en de aantekeningen vallen op z'n plaats
  • informatie en kaarten voor rolstoelgebruikers en blinden
  • opnemen van historiciteit van straten en gebouwen (naamgeving, oprichting)
  • het Nationaal Archief gaat Open Street Map gebruiken bij het geodateren van foto's via crowdsourcing.

PS: En waar is Lonely Planet? Lijkt me echt iets voor hen om aan mee te doen.